Арт Събития

Събитие

cup-coffee-art-background-image_800563-5099-min

Популярността на пасажа нараства през 60-те години на миналия век, когато Letraset го използва на своите листове за сух трансфер, и отново през 90-те години, когато издателите на настолни компютри включват текста в пакета на своя софтуер. Днес той се среща навсякъде в интернет; върху шаблони, уебсайтове и дизайни на акции. Използвайте нашия генератор, за да създадете свой собствен, или прочетете авторитетната история на lorem ipsum.

Aldus Corporation, която по-късно се сля с Adobe Systems, въведе lorem ipsum в информационната ера със своя софтуер за настолно публикуване Aldus PageMaker. Програмата се предлагаше в комплект с фиктивен текст lorem ipsum за оформление на съдържанието на страницата, а други текстообработващи програми като Microsoft Word последваха примера. Напоследък развитието на уебдизайна спомогна за разпространението на lorem ipsum в интернет като заместител на бъдещия текст, а в някои случаи и на окончателното съдържание.

1. history, purpose and usage

Кога е добре да се използва lorem ipsum? Първо, lorem ipsum е подходящ за постановка. То е като реквизита в мебелния магазин – текстът за попълване създава впечатление, че някой си е у дома. Същият шаблон на WordPress може в крайна сметка да се превърне в дом на фитнес блог, фотографски уебсайт или онлайн дневник на любител на кексчетата. Lorem ipsum им помага да си представят как може да изглежда уебсайтът, в който се живее.

Второ, използвайте lorem ipsum, ако смятате, че текстът на мястото ще бъде твърде разсейващ. За конкретни проекти сътрудничеството между копирайтъри и дизайнери може да е най-доброто, обаче, както каза Карън Макгрейн, черновият текст има свойството да превръща всяка среща за решенията по оформлението в дискусия за избора на думи. Затова не се страхувайте да използвате lorem ipsum, за да поддържате фокуса на всички.

Едно предупреждение: уверете се, че клиентът ви знае, че lorem ipsum е запълващ текст. Не искате да се чуди защо сте напълнили уебсайта му с чужд език и със сигурност не искате някой да го публикува преждевременно.

2. Remixing a Classic

Имаше един случай, когато художниците от Sequence решиха да изпишат на ръка с Шарпи пасажа lorem ipsum върху линия хартиени торбички, които проектираха за Chipotle – резултатът беше смесица от авангард, вътрешна шега и изцапани с Шарпи маси. Онези, които имат усет към детайлите, може би са забелязали почит към класическия текст в епизод на Mad Men (S6E1 около 1:18:55 за всички, които не са). А ето и една татуировка с лорем ипсум.

Разбира се, ще бъдем небрежни да не включим и истинският брой на подигравките с lorem ipsum, в които участват:

Bacon Ipsum – сервира се през целия ден. „Bacon ipsum dolor amet chicken turducken spare ribs.“

Hipster Ipsum – В случай че имате нужда от „медна чаша за препечен хляб за четири долара от Shoreditch direct trade“.

Корпоративен ипсум – „Използване на гъвкави рамки за осигуряване на стабилен синопсис“ от осем до пет.

Legal Ipsum – Напълно нелицензиран юридически текст за случаите, когато не искате да плащате 400 долара на час.

Да не говорим за Cupcake Ipsum, Bob Ross Ipsum („щастливи малки облачета“) и косматия Cat Ipsum. И ако това не ви е достатъчно, вижте нашия собствен списък с генератори на Lorem Ipsum.

Ето го и него. Lorem ipsum: безсмислените думи, които не могат да избягат напълно от смисъла.

3. Usage and Examples

МакКлинток пише до Before & After, за да обясни откритието си:

„Това, което намирам за забележително, е, че този текст е бил стандартният фиктивен текст в индустрията, откакто някой печатар през 1500 г. е взел галера с шрифт и я е надраскал, за да направи книга с образци на шрифта; той е оцелял не само четири века на пренастройване буква по буква, но дори и скока в електронното набиране на текст, като по същество е останал непроменен, с изключение на понякога вмъкнати „ing“ или „y“. Парадоксално е, че когато тогавашният разбираем латински език е бил зашифрован, той е станал толкова неразбираем, колкото и гръцкият; фразата „това ми е гръцко“ и „greeking“ имат общи семантични корени!“ (Редакцията публикува писмото му в корекция, озаглавена „Lorem Oopsum“).

Като алтернативна теория (и защото латинистите правят такива неща) някой е открил латинско издание на De Finibus от 1914 г., което оспорва твърденията на Маклинток от 15 век и предполага, че зората на lorem ipsum е едва през 20 век. В изданието на Loeb Classical Library от 1914 г., на страница 34, не е оставено място за латинската фраза „dolorem ipsum“ (скърби сам). По този начин съкратената фраза оставя една страница да виси с „до-„, докато друга започва с вече вездесъщото „lorem ipsum“.

Previous Post

Събитие

Next Post

Събитие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Започнете да пишете, за да видите търсените от вас продукти.
Нагоре
Количка
Вход

No account yet?

Create an Account